Laszlo Family Adventures

Az utazó család

Repülőn kisgyerekkel

2016. május 10. 06:30 - Akuci

érdekességek és furcsaságok

Aki még nem ült repülőn kisbabával, annak biztosan fogok tudni újat mondani, aki viszont ült, az csak saját útjával szembesülhet. Persze azon is múlik mikor voltál utoljára gyerekkel, mert a biztonsági szabályok folyamatosan változnak, amit még pár éve lehetett, ma az már főbenjáró bűn.

Én immár közel hét éve jövök-megyek csecsemőkkel repülőgépeken, és megpróbálom kihasználni, hogy 2 éves korig ingyenes az utazás. És itt az első bibi, mert ugyan „elvileg” ingyenes, a gyakorlat azonban az, hogy néhány ezernyi forintot még az öledben ülő bébiért is lehúznak. Tehát ha extra fapados olcsó járattal mégy, előfordulhat, hogy a gyerekért közel ugyanannyit fogsz fizetni, mintha a párodat vinnéd magaddal.  Amíg ez a „nem fizetős” időszak szól (2 éves koráig), addig persze nem kap saját ülést, utána viszont teljes áron terpeszkedhet melletted már akár 2 éves 1 naposan is.

img_2791.JPG

Vannak a repülőn való utazásnak érdekességei ahhoz képest, mint amikor csak más felnőtt emberek társaságában lógattad a lábad. Először is, a prority utasok után előre mehetsz, elsőre ennek biztos örülsz, aztán realizálod, hogy mindez csak addig jó, amíg a gyereked mozdulatlan állapotban leledzik, de ha már kúszik, netalán mászik, sőt, ha jár, akkor kifejezetten hátrányos megkülönböztetés. A váróban ugyanis kedvére izeghet-mozoghat, míg a repülőn szép nyugodtan kell bevárnia a többi utas beszállását. Érnek azonban még ennél pozitívabb meglepetések is. Nos tudd meg, hogy az a szabály, mely szerint nem vihetsz fel innivalót, teljesen elfelejtődik, ha porontyod van. Ez egyrészről üdvözlendő, hiszen ha nem anyatejes, akkor honnan a fenéből szerezz tápit és vizet a gépen, esetleg kanalas bébiételt, másrészről viszont nem kissé visszatetsző a többi utas szemében. Így tehát, ha rámutatsz a literes vizes palackodra, és azt mondod, a bébié, egyből továbbengednek. Jobb azért mindennek megadni a „babacsomagolását”, így lehet biztos a siker. Nekem ugyanis legutóbb a naptejemet nem engedték át, de bezzeg ha bébiételes üvegben hoztam volna… Kaja, pia ezennel pipa, neked és a babának is.

Az átvilágítást azonban nem úszhatod meg, a legnagyobb csapás, ha többször kell átszállnod babáddal, és a babakocsi nemcsak cucc cipelésre, hanem őnagysága alvására is szolgálna. Ekkor természetesen minden becsekkolásnál ki kell szállítanod, és össze kell hajtogatnod a kocsit, hogy beférjen az átvilágítóba. Ezt akkor is meg kell tenned, ha a hosszú sorban állás következtében épp elaludt, cseppet sem fogja érdekelni a reptéri alkalmazottakat, hogy ordítani fog. Mint ahogy az sem, hogy galád módon kiszakítod kezéből a kedvenc plüssét. Ez az a pont, amit még a 4 évesem is hüppögve tudott csak elfogadni, még ha csupán percekről volt is szó.

A reptéren töltött idő egyébként ritka szórakoztató, ha eltekintünk a ténytől, hogy a gyerek mindent le akar verni és ki akar próbálni az összes duty free-ben. (Későbbiekben mindent meg akar vetetni, ami még rosszabb, ha lehet.) Ha pedig óvakodsz a boltoktól, biztos lehetsz benne, hogy a reptér összes mocskát feltakarítja a földön fetrengve, az utastársak sajnálkozó vagy rosszalló tekintetének össztüzében. Gondolom azt mondanom sem kell, hogy egy játszótéri felszerelésnek a sokszorosával készülj étel-ital, pelus, pótruha és mesekönyv terén. Érdekes módon játékból mi nem szoktunk hegyeket vinni, a kevesebb-több elvén egy plüss elég szokott lenni (azzal is fel lehet súrolni mindent).

Egyszer épp egyedül utaztam Olaszországból haza a két kicsivel (akkor 3 és 1 éves) és már becsekkoltunk, már átvilágítottak, mindenen túl voltunk, amikor realizáltam, hogy valahol Vilubaba eldobta a kedvenc kis rongyiját. Pánikszerű keresés után, rájöttem, hogy a külső részen történhetett a mosdó és a beléptető kapuk között. Persze ki akartam menni egy ilyen fontos dolog miatt, amit az ott dolgozók meg is engedtek, csak természetesen úgy, ha az összes cókmókomat magammal viszem kintre…Vagyis kimegyek a babakocsival, amit aztán újra összehajtogatok bla…bla…bla… Nagy boci szemekkel néztem rájuk karomon Vilubabával, másik kezemben Csimivel, és győzött az olasz gyerekszeretet. Megszántak, elhitték, hogy nem az imént átvilágított babakocsiban hagytam a bombát, és most szépen lelépek, hanem csak egy szerencsétlen anyuka vagyok, aki megpróbál a gyereke kedvére tenni. Mondanom sem kell, hogy a kapun kilépve egyből meglett a rózsaszín kis rongyocska, úgyhogy Vilubabán kívül a vámosok és én is nagyon boldog voltam, hogy hamar visszaértünk. Azt hiszem azért ezzel kár próbálkozni, mert ez a fajta engedékenység egyedi eset lehetett (szerencsémre.)

2015-06-25_15_19_07.jpg

Azt tudtátok egyébként, hogy még a legfapadosabb légitársaságnál is ingyen lehet vinni egy babakocsit és a hozzá tartozó pelenkázó táskát? Biztos kötelezték erre őket, ami szívet melengető azok után, hogy egy pohár vizet sem adnak ingyen. Sőt, nem elég, hogy ingyen viheted a kocsit, de még el is tolhatod, egészen a gépbe való felszállásig (csőnél a gép bejárata melletti kis ajtón adják le, busznál pedig egészen a gép lépcsőéig tolhatod. ) Vigyázat, a visszavételről se maradj le, és ne rohanj a buszhoz, mert ez esetben a gép mellé dobálják ki a babakocsikat, néha viszont a szalagon fog megjelenni, mintha rendesen feladtad volna. Nekem volt egy olyan esetem is (azt hiszem Madridban), hogy mondták, hogy a szalagon keressem, de csak nem jött. Aztán amikor reklamálni mentem, akkor, mintha a legevidensebb lenne, mondták, hogy az nem az a szalag, hanem valami extra nagy csomagos résznél tudom felvenni. Mindenesetre némi izgalom után nagyon megkönnyebbültem, hogy nem vesztették el. Úgyhogy ne kenődj el elsőre, hanem járj utána!

Ja, babakocsihoz még annyit, hogy a három kerekű terepkocsi az szívás, mert sehol sem fog átférni. Nekem ezzel soha nem volt problémám, mert eleve kis liftű házhoz vettük Dudának a kocsit, amit azóta is használok, de láttam már sok szerencsétlenkedést a mozgólépcső szűkítőjénél és egyéb direkt kicsire méretezett helyeken a reptéren.

babakocsis.jpg

Ha sikerült végre felszállnunk, akkor sem könnyebbülhetünk meg, most jön csak a java. Ha nem fizetsz semmi extrát, akkor ne is reméld, hogy első ülést, netán vészkijáratnál lévőt kapsz, sőt ezeket kifejezetten tilos elfoglalnod babával (lassabban tudnának menekülni a többiek), és ha leülsz, el fognak ültetni. Bár ha nincs helyjegyünk, akkor se tolakodjunk, mert ha meglátják a gyereket és nincs tele a gép, akkor úgyis néhány méteres körzetben kiürül. Senki sem vállalja azt a kockázatot, hogy egy üvöltő csecsemő mellett foglaljon helyet önszántából. A felszállásnál ugyebár bedugul a fülünk, a babáé is, de a sírással ezt ő kiválóan kidugítja. Ha ezt meg szeretnénk előzni, akkor jobb ha itatjuk felszállás idején (csak ne rakjuk túl hamar cicire vagy ne kínáljuk idő előtt a cumit, vannak gépek, amik hosszú percekig gurulnak a földön, úgyhogy figyeljünk az időzítésre!)

Felszállás előtt még egy kedves stewardess kioszt egy teljesen értelmetlen gyerekövet, amit a sajátodra tudsz ráerősíteni. Ezt próbáld meg észrevétlenül a baba köré applikálni, akkor talán nem rúgja le egyből. Ha lerúgja az is csak azért baj, mert utána folyamatos ellenőrzésben lesz részed és a stewardess esetleg kioktat, hogy milyen felelőtlen anyuka vagy, ha nem használod az övet. Nekem egyenesen nekem szegezte a kérdést, hogy néztem-e már katasztrófa videókat repülőgép balesetekről, miközben Vilu épp kibújt az övből, Csimi pedig rettegve kapaszkodott belém, és várta a következő mesét, amivel el tudtam felejtetni egy rövid időre a diszkomfort érzését. Mondtam, hogy nem néztem, de viszont nem is fogok, aztán nem vitatkoztunk többet. Az övnél leragadva még, figyeld meg, hogy a te övedre felapplikálva, ha nem szorítod magadhoz a gyereket, akkor egy nagyobb lökés következtében nem ér-e el a feje az előtted lévő ülésig, hogy beverje? (Hogyne érne, amikor kb. hangyákra méretezik újabban a sorok közti távolságot). Ez esetben továbbra sem látom értelmét…Ha meg már a biztonsági előírásokon rugózunk, azon gondolkodott már valaki, hogyha lejön x üléshez x oxigénmaszk, akkor a gyereknek honnan lesz olyan? Na persze senkit nem akarok elriasztani a repüléstől, szerintem akkor már úgyis mindegy…

Inkább utazzunk tovább képzeletben. Ha nagyon pici a babád és szeret az autós ülésében aludni, akkor azt felviheted, és nem kell végig a karodban szorongatni, várva, hogy felébredjen, ha netán neked kéne pisilni menned. Másik opció az első ülésnél lévő gépbe szerelt mózes, én ugyan még soha nem kaptam olyat, igaz, hogy nem is kértem, de létezik.

vonatos.jpg
 

A legfontosabb pedig, hogy ne rettegj előre az úttól! A legrosszabb, ami történhet, ha végigsírja az utat, nem mondom idegtépő…de túl lehet élni. Nekem még soha nem volt ilyen, sőt, mindig sokkal jobb volt, mint amire számítottam! A „nagyok” 3,5 és 5 évesen a 8 órás repülőúton végig eljátszottak a két plüssükkel, némi felolvasós mesés megszakítással. Persze van az a korosztály, amivel a legrosszabb repülni (aki már mozog, mászik, de még nem igazán köti le semmi ölben ülős játék vagy történet hosszan.) Úgyhogy utazz minél hamarabb a kicsivel, és ha rákapsz az ízére, akkor átvészeled azt a sanyarú egy évet is, amikor igazán nehéz vele a felhők fölött.

45 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://4gyerekkelszepazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr158700786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztrelnyikov 2016.05.11. 16:46:26

A 2 éves korig szóló pótjegy (amiért nem jár ülés) az nem pár ezer - legalábbis a Wizz-nél - hanem 8000, ami iszonyat nagy pofátlanság lehúzás.

A priority-t tényleg ingyen megkapjuk gyerekkel - Magyarországon. Máshol nem. A latin országokban - Spanyolo, Olaszo - kifejezetten az a szokás, hogy gyerekeseknek takarodó a sor végére. Fizikailag kellett fellépnem a földi személyzet ellen, hogy ne rángassanak a sor végére, csak azért mert gyerekkel vagyunk.
Bonusz: a Wizz online rendszerében ha gyerekkel vagy akkor le van tiltva, hogy priority-t vegyél, hiszen úgyis jár. Kivéve ahol nem.

A biztonságiakkal általabán nem volt bajunk, kivéve egyszer, amikor ragaszkodtak (ezek a suttyók speciel magyarok voltak), hogy hagyjuk a kúszó-mászó babát a földön, menjünk át a kapun és hivogassuk szerencsétlen üvöltő gyereket, hogy ő EGYEDÜL kússzon át a fémdetektoron.

Pierr Kardán 2016.05.11. 17:03:09

Arra remek tanácsokat olvashattunk, hogyan ne legyen rémálom a repülés, na kinek? a gyerekes anyukának.

Mostmár csak arra kellene valami jó tanács, hogy mit kellene tenni annak érdekében, hogy ne legyen rémálom a repülés a többi utasnak :-((

Az egy fizikai dolog, hogy a csecsmők füle sokkal rosszabul bírja a légnyomás ingadozását, ezért a drága csöppségek felszállás után a dekompressziótól, leszállás után meg a kompresszitól üvöltenek, mint a fába szorul féreg :-(

Útközben meg csak úgy a saját megnyugtatásukra üvöltenek :-(

Természetesen tudom, hogy a blogger gyereke édesen végigalussza az egész utat, amikor éppen véletlenül nem alszik, akkor természetesen altatódalokat énekel a többi csecsemőnek.

Szóval ezt kellene valahogy megtanítani a többi anyukáknak is, akik a többi utas rettegő pillantásai közepette úgy visznek föl egy falkányi gyereket a repülőre, mintha a repülőgép egy játszótér lenne.

rfbzs 2016.05.11. 17:36:17

De bizony, rémálom a többi utasnak.
Meg a szállodákban is rémes a sok hisztiző, bömbölő papa-mama aranyos babucikája. Nagyon gyorsan elszalad az a néhány év, aztán lehet vinni a már viselkedni tudó kisgyereket, addig meg igazán nem kéne elrontani mások nyaralását . Csak hát viszket anyuka , apuka segge, nem tud megmaradni otthon. Pedig mondjuk 3 év múlva is lesz nyár, a gyerek még akkor is gyerek lesz, és apuka, anyuka előtt ott az élet. Nem veszítenek semmit, azokkal ellentétben, akiknek az ő gyerekeik teszik tönkre a nyaralást.

Sean MacTíre 2016.05.11. 17:45:08

Annyira tudtam, olvasva a cikket, hogy elojonnek a gyerekgyulolo vogonok is a mocsarbol. :)

akrosztikon 2016.05.11. 17:58:42

A 2 éves korig szóló pótjegynek nem olcsóbbnak, inkább drágábbnak kellene lennie, mint a normál jegynek. Akkor talán visszaszorulna azoknak a száma, akik úgy döntenek, hogy egy potenciális zaj- és bűzforrással utaznak. Egy kisgyerek azon kívül, aki felhozta, mindenkit idegesít a gépen. A leghelyesebb az lenne, ha lennének gyerekmentes járatok drágább jegyekkel és gyerekes járatok olcsóbb jegyekkel. A kettő között bevételi különbséget pedig a drága gyerekjegyek pótolnák a repülőtársaság számára. Nagyon helyes, hogy vannak gyerekmentes hotelek. Ezt kellene kiterjeszteni az élet minél több területére. A kisgyerek ugyanis olyan, mint a dohányzás, a legtöbb ember zavarja, csak még zajos is. A dohányzás is sikeresen kitiltották a legtöbb helyről, a kisgyerekekkel is ez lenne a követendő gyakorlat.

rfbzs 2016.05.11. 18:17:03

@Sean MacTíre:
Szó sincs gyerekgyűlöletről. Ostoba, önző szülőkről inkább.
Vannak gyermekeim, utaztunk, nyaraltunk, eleinte magunkban, mikor nagyobbacskák lettek, akkor meg nem zavartunk senkit.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.05.11. 18:19:19

Tehát fillérbaszás okán, a többi utast szarjuk le. Köszönjük.
Én a gyerekemet és a többi utast sem kínoznám a repüléssel, ráér még pár évet

flea 2016.05.11. 18:28:13

- 3 ülésenként 4 oxigénmaszk van, és nem is engednek 2 ölben ülő gyereket ugyanarra a sorra leülni.
- Esetleges balesetnél nem az a kérdés, hogy az előtted levő szék hátuljába beleütődik-e a gyerek feje, hanem az, hogy az előtted levő ülés és az övtoldó néhány rondább zúzódás és 1 fejbeverés árán az öledben tartja, vagy pedig 150-200 km/h tempóval végigrepül pattogva a géptörzsön, ahol valami - ki tudja, mi - majd egyszer megállítja. Ugye, hogy nem mindegy? (Persze ne szenvedj soha balesetet, nyilván. De nem lennék a helyedben, ha egyszer mégis szenvedsz, és megúszhatta volna.)
- Aki szerint a gyerek zaj- és bűzforrás, és van pofája a dohányzással (ami azért, lássuk be, az előbbiekkel ellentétben súlyosan egészségkárosító) egy lapon emlegetni, annak azt kívánom, hogy bár a szülei gondolkodtak volna így. Mondom ezt úgy, hogy szerintem az a szülő, aki nem ismeri a saját gyerekét és/vagy nem elég felkészült ahhoz, hogy a gyerek NE ordítson számottevő mennyiséget a gépen, szánalmasan ügyetlen és idegesítő.

flea 2016.05.11. 18:44:09

Mellesleg az övtoldóból anno, mikor másfél évessel repültünk, mindig kettőt kértünk, mert akkor azzal játszott lenyűgözve kb. egy órán át, amit a kezébe adtunk, nem pedig amit rákötöttünk. :)

akrosztikon 2016.05.11. 18:58:40

@flea: Mivel a gyerek a repülőn zaj- és bűzforrás, stresszt okoz a többi utasnak, a stressz pedig súlyos egészségkárosító hatással bír, tehát teljesen indokolt a dohányzáshoz hasonlítani. Aki ezt az összefüggést még ezután a részletes magyarázat után sem érti meg, az vélhetően komoly mentális hátránnyal küzd az élet minden területén.

Az én szüleim normálisak voltak és nem vittek magukkal repülni kisgyerekkoromban. Rendszeresen repülök, a gépen rendszeresen vannak kisgyerekek és rendszeresen ordítanak. Ennek egyszerű oka van: egy többórás repülőút komoly stresszforrás és kimerítő tevékenység egy kisgyerek számára és még nincs benne annyi önkontroll, hogy ne adjon jó hangosan hangot az unalmának, türelmetlenségének, fáradtságának. Több alkalommal utaztam olyan géppel, amely bőven éjfél után érkezett meg a célállomására. Mindegyiken voltak kisgyerekesek, a gyerekek pedig teljesen kivoltak az út végére. Ráadásul ha az egyik elkezd hisztizni, a többi is rákezd. Zengett az egész repülő leszállás közben. Egyszerű gyermekkínzás tanúi voltunk. Egy kisgyereknek semmi szüksége arra, hogy bárhová is repüljön. Azt sem tudja, hogy hol van. Ugyanolyan vidám eljátszogatna otthon vagy pl. a Balatonnál, mint a spanyol tengerparton. Persze a szülei nem, ezért repül a gyerek.

TFL · http://civilzone.eu 2016.05.11. 19:04:24

@rfbzs: OK, szóval akinek kis gyereke van, annak nincs joga utazni, mert zavarja a te nyaralásodat??? Akinek kis gyereke van az csak kizárólag otthon ülhet?? Esetleg az utcára se menjen ki, mert a gyerek ott is hangos, vagy büdös, és zavarja a sétádat? Étterembe se menjen, gondolom, mert yavarja az étkezésed. És ha lehet, a szomszédodban sem lakhat, mert áthallatszik a sírás, zavarja az álmodat. Ha lehet költözzön tanyára, és oda zárja be a gyerekét, hogy senki se lássa. Sőt, a legjobb, ha nem is létezik a gyerek, ergo hagyjuk a francba, kizárólag óvszerrel keféljünk?

Esetleg abba belegondoltál, hogy te is voltál gyerek? Esetleg abba is belegondoltál, hogy a tengerben pancsolni is szerettél (volna) egészen kis gyerekkorodban.

És esetleg abba mostanában belegondoltál, hogy honnan van neked jogod ezzel a hozzáállással a normálisan kisgyerekkel utazók nyaralását elrontani????

Eszem faszom megáll, hihetetlen kommentek. És igen, gyerekgyűlölő, és igen, legalább ne azt írd, hogy neked is van gyereked, mert egy ilyen komment után azért nehezen hihető, vagy ha tényleg van, akkor szülőként vagy a teremtés csúcsán a mindentől elzárt gyerekeddel.

TFL · http://civilzone.eu 2016.05.11. 19:12:42

@akrosztikon: Te küzdesz komoly mentális hátránnyal, ha a dohányzáshoz hasonlítod a gyereket. És sajnos, épp miattad, ezzel a hozzáállással a gyerekedre is átruházod ugyanezt a mentális hátrányt. Jobb ha csak magadban vagy hülye, ahhoz jogod van, egy másik emberi lényt tán nem kéne még ezzel a gondolkodással hátrányos helyzetbe hozni.

Komolyan, úgy beszéltek egy kisgyerekről, mintha tárgy lenne, mintha kizárólag csak a ti zavarásotokra volna hivatott. Az emberi élet értelméről beszéltek, könyörgöm !!! Azt hiszem tényleg jobb, ha csoportosan elutaztok egy olyan helyre, ahol nincs gyereke, ott majd zavarhatjátok egymást.

akrosztikon 2016.05.11. 19:17:15

@TFL: Nincs arra szükség, hogy habzó szájjal gyűlölködj. Itt kifejezetten a repülésről volt szó. Az pedig tény, hogy néhány nagyon speciális esettől eltekintve semmi nem indokolja, hogy egy kisgyerek repüljön. Ebből adódóan egy kisgyereknek szinte soha nincs semmi keresnivalója a repülőn. Nem élvezi, nem számít neki, hogy hova repül és az sem számít neki, hogy a tengerben pancsol vagy egy közeli tóban. Azt sem tudja, mi a különbség egy tenger és egy tó között. Kizárólag a szüleinek számít, akik a saját gyerekük és mindenki más elé helyezik a saját igényeiket és egyáltalán nem zavarja őket, hogy kínozzák a saját gyereküket a többi utas utazását pedig egy bömbölő bűzzsákkal teszik tönkre.

TFL · http://civilzone.eu 2016.05.11. 19:23:05

@akrosztikon: És neked mi keresnivalód van a repülőn???? Milyen jogon mondod meg egy másik emberi lénynek, hogy neki mi a jó???? Mi az, hogy te nem bírsz elviselni magad mellett egy másik emberi lényt?? Ha én nem gyerek vagyok, hanem felnőtt, de zajos vagyok, nincs jogom melletted ülni a repülőn?

Nem barátom, a gyerek ugyanolyan ember mint te, és számodra sajna, ugyanolyan megítélés alá esik. Sőt, ab ovo joga van sírni és joga van téged kiborítani, amit neked kutya kötelességed elviselni, bárhol is vagy. Illetve, ha nem tetszik, jogod van arrébb menni, jogod van lakatlan szigetre menni, és jogod van nem nyaralni menni. Neked, és nem a gyereknek. A gyűlölködésről meg jobb ha nem beszélsz, te vagy az, akit annyira kiborít egy másik emberi lény, hogy nem tudod elviselni.

flea 2016.05.11. 19:23:23

@akrosztikon: szánalmas az izzadságszagú erőlködésed, amivel a _potenciálisan_ fellépő stresszt próbálod egy szintre hozni a dohányzással. Anno egy kedves tanárom mondta: "a hülyeség, ha kifejtik, egyre nagyobb hülyeségbe torkollik és végül felszámolja önmagát". Na, ennek a tanúi vagyunk éppen.

"Komoly mentális hátránnyal küzd az élet minden területén" HAHAHAHAHA!

"egy többórás repülőút komoly stresszforrás és kimerítő tevékenység egy kisgyerek számára és még nincs benne annyi önkontroll, hogy ne adjon jó hangosan hangot az unalmának, türelmetlenségének, fáradtságának" - ez tulajdonképpen majdnem igaz, azért csak majdnem, mert a "komoly stresszforrás" nem szükségszerű. És éppen ezért mondtam, hogy ha a gyerek számottevő mennyiséget ordít - értsd azután, hogy elkezdte, 1-2 percen belül nem hagyja abba, ill. fél óra-óránál nagyobb gyakorisággal kezdi el -, akkor az a szülő bénasága. Unalom ellen ugyanis a szülőnek tudnia kell, hogy mit vigyen a gépre, fáradtság ellen tudnia kell elaltatni, türelmetlen meg az előbbiek után nem lesz, mert mire föl?

Konkrét példa:
- A nagylányomnak töméntelen mesekönyvet kellett vinni, hogy lekössük, vittünk is, egy nyikkanásnyit nem ordított soha.
- A kislányom pici korában, ha bármi baja volt, azért nem jutott el soha az ordításig, mert ha csak nyöszörögni kezdett, fogtam, ölbe vettem, és erre elaludt. (Ez volt a módszere, amivel a kellemetlen helyzeteket kezelte akkoriban, nem feltétlen kellett hozzá fáradtnak lennie.) Nagyobb korában pedig végtelen jól elszórakozott azzal, hogy kézenfogva oda-vissza végigsétált velem a gép hosszában akárhányszor. (Nem mondom, hogy én élveztem, de annyi baj legyen.)

Én is rendszeresen repülök és szinte mindig vannak a gépen kisgyerekek, többnyire nem is egy. Az én tapasztalatom szerint 10-20-ból egyszer fordul elő, hogy egy gyerekkel ügyetlenek a szülei, és tényleg idegesítően végigordítja/végigbalhézza az utat. Ezzel nem állítom, hogy ez más célországok felé vagy hosszabb utakon is így van, de drasztikus eltérés nincs talán.

Nem nagyon értem, miért kezeled evidenciaként, hogy a kisgyerekes azért ül repülőre, mert nyaralni megy. (Bár ha ez lenne az egyetlen ok, akkor is: miért ne tehetné? Az otthon ülő anyuka járjon nyáron is a panelek közti játszótérre, legyen kiégési szindrómás, és egész évben idegbeteg, csak mert neked stresszes az a 2 óra Barcelonáig?) Mi például rokonokat látogattunk repülővel, amikor munka miatt voltunk külföldön. És nem, a 2 vagy éppen 5 évesnek rohadtul nem ugyanaz, hogy Skype-on látja és hallja a nagyapját, vagy az ölébe ül és úgy hallgatja a mesét...

akrosztikon 2016.05.11. 19:25:55

@TFL: Igazán sajnálom, hogy folytatod a gyűlölködést és a személyeskedő sértegetést. Láthatóan nehezen tudod elviselni, hogy a tények nem egyeztethetőek össze az elképzeléseiddel.

A hangos, szagos kisgyerek zavarja az utastársakat a repülőn. Ez tény. Ezért nem a gyerek felelős, ezért rá senki nem haragszik. Ez is tény. A szülő a felelős érte, aki puszta önzőségből repülésre kényszeríti a gyerekét és azzal sem foglalkozik, hogy ezzel nem csupán a gyerekét kínozza, hanem másokat is zavar. Ez is tény.

Az emberi életnek számos értelme lehet, nem csupán a gyermek. Ez nézőpont és meggyőződés kérdése. Ez azonban már filozófiai téma, amelynek megvitatására nyilvánvalóan alkalmatlan vagy.

TFL · http://civilzone.eu 2016.05.11. 19:27:42

@akrosztikon: és esetleg ajánlom a figyelmedbe a cikkben említett olasz gyermekszeretet, amikor esetleg még a marcona biztonsági őrök is megszegik a szabályzatot csak azért, hogy egy gyereknek visszahozzák a rongyát. Mert tudják, hogy milyen fontos ez a gyereknek, mert őket, amikor gyerekek voltak, ugyanolyan szeretettel kezelték, és nem úgy álltak hozzájuk, mint te. Na, ez a normális, és nem az, amit te mondasz.

flea 2016.05.11. 19:28:17

@akrosztikon: "sajnálom, hogy folytatod a gyűlölködést és a személyeskedő sértegetést" vs. "nyilvánvalóan alkalmatlan vagy" - egyik kopó, másik eb. Csak mondom.

TFL · http://civilzone.eu 2016.05.11. 19:33:12

@akrosztikon: én pedig annak örülök, hogy a gyereket a dohányzás károsságához hasonlító mentalitásoddal te vagy kissebbségben. És ismételten felhívnám a figyelmed, hogy ha a te szüleid ugyanezt gondolták volna, te sem lennél. Az önző szülőket pedig hagyd meg önzőnek lenni, hál istennek az emberiséget azért mégis inkább ők viszik előre. És ha ez így neked nem jó, tényleg nem kell repülni, vagy esetleg lehet magánrepülőt venni, arra azt az önző szülőt engeded fel, akit akarsz.

akrosztikon 2016.05.11. 19:40:36

@TFL: Ha felnőttként zajos vagy a repülőn, akkor jelzem a problémát az utaskísérőnek. Ő figyelmeztet téged az utazási szabályzat betartására, te pedig ideális esetben együttműködő vagy. Ha nem, akkor annak az eset pontos körülményeitől függően számos rád nézve kellemetlen következménye lehet. A gyerek nem ugyanolyan ember, mint én. Nincsenek olyan széles jogai és felelősségei, mint nekem. Pl. nem vehet magának repülőjegyet. Mindenért, amit a gyereked a repülőn csinál, kizárólag te vagy a felelős.

Az emberi együttélés nem úgy működik, hogy te mint kisgyerekes szülő mindehol mindent megengedsz magadnak, mindenki másnak pedig kötelessége elviselni mindent, amit te és a gyereked csináltok. Ehelyett a harmonikus emberi együttélés alapja az, hogy mindenki kölcsönösen törekszik arra, hogy a lehető legkevésbé zavarja az embertársait. Ha egy szülő felviszi a repülőre a hangos és szagos gyerekét, akkor vét ez ellen.

"Nagyobb korában pedig végtelen jól elszórakozott azzal, hogy kézenfogva oda-vissza végigsétált velem a gép hosszában akárhányszor. (Nem mondom, hogy én élveztem, de annyi baj legyen.)" - Vélhetően az utaskísérő sem élvezte, akit folyamatosan akadályoztál a munkája elvégzésében. A repülő kialakításából adódóan nem alkalmas arra, hogy az utasok folyamatosan fel-alá sétálgassanak. A folyosót az utasok a fel- és leszállás során, valamint akkor használhatják, ha ki kell menniük a mosdóba.

Ha a nagyapa látni akarja az unokáját, üljön ő a repülőre, mivel ő a felnőtt. Ez egy nagyon egyszerű dolog, csak vannak, akiknek ezt nehezükre esik felfogni.

akrosztikon 2016.05.11. 19:47:18

@TFL: Azért mert rajtad kívül még nekem rontott egy másik habzószájú tenyészállat, még egyáltalán nem kerültem kissebbségbe. Ahogy már említettem, nagyon helyesen számos olyan étterem és hotel van, ahonnan ki vannak tiltva a kisgyerekek. Egyszerűen azért, mert a fizető vendégeknek erre van igénye. Ugyanerre lenne szükség a repülőkön, távolsági buszokon és vonatokon is. Van rá fizetőképes kereslet.

TFL · http://civilzone.eu 2016.05.11. 19:51:44

@akrosztikon: Ismételten felhívnám a figyelmed, hogy a repülőgépeken nem tiltják, sőt kifejezetten támogatják a gyerekkel való utazást, mint ahogy a repülőtereken is, pl. ezért van pelenkázó, ezért van sok helyen gyerekváró, hogy a gyerekkel utazhass, és nem azért, hogy nem. A dohányzást meg azért tiltották ki többek között, hogy pont a gyerekeket ne zavard és ne betegítsd meg vele, mert ay fontosabb, mint a te önző szokásod. Mint ahogy a társadalom széles berkeiben elfogadott az, hogy egy kisgyerek létezik, sír, üvölt és büdös, és a szüleit egyre több helyen támogatják arra, hogy hozza magával még a legkisebb gyereket is, és azt segítik, hogy ellássa, és nem azt, hogy otthon hagyja.

Szóval mindennel, amit írsz, hálistennek épp szembeméssz a mai társadalom-felfogásunkkal. Az meg, hogy a nagypapát akarod reptetni a gyerekhez, de a gyereket nem nem akarod engedni a nagypapához, amellett, hogy újabb bizarr gondolat, azt juttatja eszembe, hogy ezek szerint két dolog zavar téged az életben: a gyerek, meg az öreg :D Nem tudom, hogy gyereked lesz-e, de öreg remélem leszel, és akkor kívánom, hogy a hozzád hasonlók ugyanúgy nézzenek rád, mint ahogy te nézel ma egy gyerekes szülőre. Jól fogod érezni magad :)

akrosztikon 2016.05.11. 19:51:59

@TFL: Az olasz példa ebben az esetben teljesen irreleváns, mivel ott az édesanya senkit nem zavart semmivel. Hiába próbálod azt a látszatot kelteni, hogy gyűlölöm a gyerekeket. Valójában azok a szülők gyűlölik a saját gyerekeiket, akik repülőúttal kínozzák őket.

TFL · http://civilzone.eu 2016.05.11. 19:53:47

@akrosztikon: amúgy van ilyen repülőn is, úgy hívják, hogy business class, ugyan a gyerekek nincsenek kitiltva, de garantáltan kevesebb síró és büdös, a dohányzás káros hatásaihoz hasonlító, egészségkárosító gyerekkel találkozol. Miért nem ott repülsz????

TFL · http://civilzone.eu 2016.05.11. 20:03:19

@akrosztikon: Örülők, hogy nem gyűlölöd a gyerekeket, és hogy csak azok a szülők gyűlölik a gyerekeket, akik repülőre viszik őket, ez is egy magvas gondolat :) De akkor ugye, egyszerű logikával kikövetkeztetve, ha te nem gyűlölöd a gyerekeket, viszont a gyereküket utaztató szülők gyűlölik a gyerekeiket, akkor te ugye a gyerekeket utaztató szülőket mégiscsak gyűlölöd, nem?

Huh, nagy kő esett le a szívemről, már lassan azt hittem, hogy tényleg én vagyok az egyetlen gyűlölködő, mert gyűlölöm a gyerekem, akit képes voltam 4 hónaposan repülőre ültetni (sőt, még másik négy gyereket is vele, kettőtől tizenöt évesig, természetesen őket is gyűlölöm mind). És magamat is gyűlölöm, természetesen, mert képes voltam öt gyereket csinálni, majd mind felnevelni őket, és attól se tiltom el őket, hogy nemsokára a saját gyerekeiket is repülőre ültessék, ha elhozzák őket hozzám, hogy a nagypapa is lássa :D

Mégiscsak jobb lesz neked az a business class... :)

akrosztikon 2016.05.11. 20:05:27

@TFL:
A gyerekvárót a reptereken teljes mértékben támogatom. Elkülöníti a kisgyerekeseket a többi utastól. Ez valóban pozitív tendencia. Ugyanezt kellene érvényesíteni magukon a gépeken is. Bár úgy gondolom, hogy a kisgyerekeknek egyáltalán nem kellene repülniük, nem tiltanám be teljesen ezt a gyakorlatot, csupán elkülöníteném őket a teljes értékű utasoktól. Ahogy már említettem, erre a vendéglátóiparban számos jól működő példa van.

Általában business classon repülök, és sajnos a gyerekek valóban nincsenek kitiltva onnan, amire tényleg nincs értelmes magyarázat. Ennek következményeként rendszeresen vannak gyerekek a business classon is, pl. mert egyes szülők képesek oda jegyet venni, mert több a hely és milyen jó is lesz a gyerekkel. Utána természetesen a gyerek beüvölti, telebüfögi és -szellenti a teljes business classt. Másrészt sajnos számos esetben a business class és a turistaosztály között egy egyszerű kis függöny van, ami sem a zajokat sem a szagokat nem állítja meg. Ráadásul gyakran előfordul, hogy a kisgyerekes szülők nem foglalkoznak a két osztály határával és simán besétálnak a kisgyerekkel a business classra, az utaskísérők pedig nem mernek nekik szólni, mert félnek a konfliktustól.

Azt végképp nem értem, hogy mi a problémád azzal, hogy a nagyapának kellene repülnie az unokájához. A te gyereked nagyapja már féllábbal a sírban van és nem tud repülni? Ha igen, akkor már igazából úgyis mindegy, hogy találkozik-e a gyerekkel személyesen. Ha viszont nem, akkor semmi akadálya annak, hogy repüljön. Elvégre felnőtt ember.

akrosztikon 2016.05.11. 20:11:04

@TFL: Ahogy már említettem, sajnos a business class sem védi meg a teljes értékű utasokat attól, hogy a kisgyerekek zaját hallgassák és szagát szagolják.

"De akkor ugye, egyszerű logikával kikövetkeztetve, ha te nem gyűlölöd a gyerekeket, viszont a gyereküket utaztató szülők gyűlölik a gyerekeiket, akkor te ugye a gyerekeket utaztató szülőket mégiscsak gyűlölöd, nem?"

Igazán ironikus, hogy a logika szó is megjelenik ebben a zavart elmére valló fejtegetésben. Ugyanakkor hiába próbálod kimondatni velem, hogy gyűlölködő vagyok, ez nem igaz. Egyszerűen arról van szó, hogy az utasok túlnyomó többségéhez hasonlóan engem is zavarnak a kisgyerekek a repülőn és ezért a szüleiket teszem felelőssé. Ez egy teljesen logikus gondolatmenet. Ebből azonban nem következik, hogy gyűlölöm magukat a szülőket. Helytelenítem, hogy kínozzák a gyerekeiket.

Akuci 2016.05.11. 20:13:31

Kedves Kommentelők!

Kicsit úgy érzem, hogy eldurvult a társalgás, és én igazán nem ezért írtam ezt a cikket, hogy egymásnak ugrasszak mindenkit. Néhány dolgot azért szeretnék én is hozzátenni, amennyiben úgy gondolom, hogy mindkét oldalnak megvan a maga igaza, csak ezt talán visszafogottabban is meg lehetne fogalmazni.
Egyrészt: Nem gondolom, hogy a gyerek, akivel utazom, az büdös, mert az már rég rossz, ha olyan szülője van, aki még csak tisztába sem teszi azonnal, ha észleli, hogy bekakilt (egyéb esetben a gyerekek nem büdösek. :-) ). Illetve azt sem hiszem, hogy egy gyereknek a repülés óriási stresszforrás, nem nagyobb, mint mondjuk autózni, az pedig egy teljesen hétköznapi utaztatási forma. Saját példámat felhozva én például Olaszországból, Bolognából azért jöttem repülővel a két kicsivel (miközben az apukájuk a két nagyot kocsival hozta) , hogy megkíméljem őket a 8 órás autóúttól, és megússzuk egy másfél órás úttal. Másokat biztos nem zavartunk, nekem nem mondom, hogy egy leányálom volt, de tényleg hazaértünk emberi időben, és megérte. Még mindig ezt az oldalt támogatva jegyezném meg, hogy a felnőttek tényleg nem csak nyaralás kapcsán utaznak, és egy gyereknek legfőképpen a szülei mellett a helye (főleg ha még szopizik). Nekem van olyan barátnőm, aki több földrészre is magával vitte a babáját, mert munka miatt kellett odautaznia. (Azt gondolom, hogy az már más téma, hogy egy anyuka mikor megy vissza dolgozni, és ennek kapcsán mennyire vonja bele a gyerekét a munkájába.) Tény azonban, hogy vannak családok, akik a világ különböző tájaira szakadtak szét (testvérek, unokatestvérek stb... és még az is lehet, hogy mindkét részen vannak kisgyerekek, mégis szeretnének találkozni. Rendkívül diszkriminatívnek érzem, hogy a néhányan azt gondolják gyerekkel tilos lenne repülőn utazni.
Másrészről viszont való igaz, hogy vannak nagyon idegesítő gyerekkel utazók, de semmiképpen sem a többség az! Van, akit nem érdekel, hogy a gyereke már fél órája visít, és zavar másokat. Ez szörnyű, de ez nem csak a gyerekesekre vonatkozik, mert zavaró alakok a felnőttek közt is vannak szép számmal (akik büdösek, hangosak stb...). Az nem egészen elvetemült dolog, hogy legyenek gyerekmentes járatok, mint, ahogy vannak gyerekmentes szállodák is, szerintem ez jó ötlet, nyilván a repülőtársaságok hamar rájönnének, hogy megéri-e nekik (lehet, hogy nem.)

TFL · http://civilzone.eu 2016.05.11. 20:16:22

@akrosztikon: Őrület. Gyerekek a business class-on???? Tényleg???? Döbbenetes, szóhoz sem tudok jutni. Akkor már tényleg csak a magánrepülő a megoldás, de lehet, hogy az sem, mert még azért lehet olyan elvetemült barátod is, akik esetleg megkér, hogy elvidd valahova, oszt egyszer csak beállít az egészségkárosító gyerekével. De még ez is kivédhető, mert ha már magánrepülőt veszel, szerelhetsz bele elkülönítőt. Pl. olyat, ami annakidején a buszokon volt Dél-Afrikában, meg még ejsze Ámerikában is, ahol a szerencsétlen súlyosan egészségkárosító nigger gyerekeket különítették el a kevésbbé egészségkárosító fehér gyerekektől.

Én a te helyedben azért eyt az egész kommentfolyamot bebasznám egy levélbe és elküldeném a repülőtársaságoknak, azzal együtt, hogy kérem vissza a business class jegy árát, mert azért micsoda blamázs, hogy nincs elkülönítő.

De annak marhára örülök, hogy te tényleg NEM GYŰLÖLÖD A GYEREKEKET, csak el akarod őket különíteni, az mégiscsak humánusabb.... :). Azért gyereket még egyelőre ne vállalj, baj is lehet belőle :)

flea 2016.05.11. 20:19:21

@akrosztikon: "habzószájú tenyészállat" - na eddig a pontig tartottad fenn annak a látszatát, hogy kultúrember vagy, akivel esetleg meg is lehet vitatni a kérdést. További szép napot, boldog, hosszú életet. (Lehetőleg gyerekmenteset, mindenkinek jobb lesz.)

flea 2016.05.11. 20:20:45

@Akuci: a hangnemen ne csodálkozz, kb. 1 héten belül másodszor kaptál Index-címlapot, ilyenkor idetódul boldog-boldogtalan.

TFL · http://civilzone.eu 2016.05.11. 20:24:05

@Akuci: Ez a társalgás nem eldurvult, ez lassan szürreális már :) Mint valami jó kis magyar művészfilm :) De ez legalább komolytalan :D

TFL · http://civilzone.eu 2016.05.11. 20:27:32

@TFL: Amúgy meg, ha ez az ára, hogy Index címlapot kapjál, akkor hajrá, folytassuk, hasonlóan szürreálisan, mert én is innen tudtam meg, hogy imádnivaló a blogod :), szóval megéri, nem csak barmok esnek be, érdeklődők is. Akik persze néha kiborulnak a mindig létező barmokon, dehát evvan....

Akuci 2016.05.11. 20:53:40

@TFL: Nagyon köszönöm! Örülök, hogy tetszik! :-)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.05.12. 18:25:10

@TFL: nem nincs joga, hanem a gyereket is kínozza, meg a többi utast is, te szerencsétlen. Fillérbaszásból, mert ócsó.
Képzeld, mi is kibírjuk autós nyaralásokkal.

flea 2016.05.12. 19:43:43

@enpera: még mindig senkinek sem előállni látszatérvekkel sem az alábbi, egyébként nyilvánvalóan hamis állítások alátámasztására:
- a gyereknek szükségszerűen kínzás a repülőút
- aki gyerekkel repül, azért teszi, mert az olcsó
- aki gyerekkel repül, azért teszi, mert nyaralni megy

Most akkor miért kell ilyen hülyeségeket tényként kezelve ismételgetni? Ez valami elcseszett argumentum ad nauseam? Mert annak is elég gyenge.

flea 2016.05.12. 19:44:13

@flea: "még mindig senkinek sem SIKERÜLT előállni" etc.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.05.13. 17:29:45

@flea: mert gyengeelméjű vagy. Nézd meg mit művel szegény kisgyerek a repülőn.
Egyszerűen nem bírja hogy egy helyben kell ülnie , csendben.
Ha meg tudnál olvasni, olvashattad volna, hogy a posztoló fillérbaszásból repül.

flea 2016.05.13. 19:13:59

@enpera: gyengeelméjű, meg ha tudnék olvasni... hát esküszöm, ti összebeszéltetek, hogy megpróbáltok halálra röhögtetni. Oké, nincs több kérdésem.

damape 2016.06.06. 23:10:13

Ez eletem elso kommentje. Gondolom ez olyan mint minden tipusu szuzesseg, meg kellett ernem ra es szepen elerkezett az ideje. No, de az informacio, amit egyszeruen nem birok magamban tartani, hogy pont ugyanolyan babakocsink van :) A zold peg perego. Es mielott barki lehurrogna: tisztaban vagyok ennek teljes jelentektelensegevel, csak megorultem neki :) Egyebkent nekem is nagyon tetszik a blogod Akuci! Hajra! Es minden elismeresem, hogy marad valahol erre energiad a negy gyerek mellett! (en 'csak' harommal nyomom, de egy jo hete tervezem ezt a par sort irni...)

Amy84 2016.07.31. 18:06:23

Most jöttünk haza Mallorcarol.4 gyerekem van (9 7 4 es 2)
A repülout nem egy leanyalom...anyanak es apanak.A nagyok elveztek a kicsiket szorakoztatni kellett.rajzolas olvasas nezelodes jatekok)
Kibirtuk ezt a ket orat,nem haltunk bele,es lehet onzoseg de a tengerparton szerettunk volna nyaralni.Valoban lehet hogy a gyerek barmelyik toparton jol erezte volna magat es lehet hogy negyede ennyibe kerult volna,de azt gondolom ha anya egesz evben vergődik a gyerekekkel apa egesz evben hajt hogy minel tobb penz legyen de azert a gyerekre is jusson ido, akkor megerdemeljuk mi önző felnőttek akik nem lepasszoljak a gyerekuket valahova-ami nyilvan egyszerubb lenne-hogy ket hetre elmenjunk nyaralni oda ahova szeretnenk es azzal amivel szeretnenk.
Hozzatennem a gyerek nem budos...
Az enyemek nem sirtak a repulon de akie sir az sem hiszem hogy elore tudja hogy igy lesz es direkt ordittatja a gyereket leszarva a kornyezetet hanem mindent megtesz annak erdekeben hogy a gyerek megnyugodjon.es ez az esetek tobbsegeben sikerulni is szokott.
Akit zavarnak a gyerekhangok vegyen fuldugot.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.07.31. 18:20:25

@Amy84: mi pedig nyaralunk belföldön mert nekünk az sem büdös

Amy84 2016.07.31. 18:35:07

Örülök,hogy sikerült megfognod a lényeget:)
Nekünk sem az,de nem Magyarországon élünk igy meg a Balaton is több oranyi kocsikázás lenne,és 4 gyerekkel meg a cuccokkal elindulni autokazni lehet megterherlőbb a gyerekeknek mint 2orat repulni. Illetoleg mi ugy vagyunk vele,hogy amikor nyaralni megyunk olyan helyet valasztunk ami mindenkinek megfelel es jol erzi magat.Magyarorszagon igen keves helyen van pl all inclusive szalloda ertelmes animacioval,gyerekprogramokkal gyerekmedencevel stb megfizetheto aron.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.08.01. 19:55:27

@Amy84: mi is mindig olyat választunk. Csak nem kínzunk senkit repülővel :) ráérünk még
süti beállítások módosítása