Laszlo Family Adventures

Az utazó család

Közép-Amerika egy veszélyes hely. Vagy nem?

2019. június 19. 16:02 - Akuci

Mikor elmondtuk bárkinek , hogy bejárjuk egy év alatt Közép-Amerikát egy lakóautóval a négy gyerekkel, a leggyakrabban kapott válaszreakciók a „ti nem vagytok normálisak” és a „ezt jól meggondoltátok?” közötti skálán mozogtak, elsősorban a közbiztonság miatti aggodalom okán.

Bűnözési statisztikák

mexico-violencia-mapa.jpg

Hát igen, ha a száraz tényeket nézzük, -ami ezen a térképen* egészen szembetűnő-, akkor tényleg ez a világ egyik legveszélyesebb régiója:

  • a 100.000 lakosra jutó erőszakos halálesetek számát tekintve a világ első 10 helyezettje közül 4 itt található;
  • a régió 8 országa közül 7 benne van az első 23-ban;
  • napi szinten halljuk a hírekből, hogy Mexikóban hány és hány embert gyilkoltak meg egy leszámolás során;

Sokáig lehetne folytatni ezt a felsorolást, de nem tesszük, hogy ne vegyük el teljesen a kedvedet ettől a csodálatos és biztonságos, igen a fentiek ellenére azt mondjuk, hogy BIZTONSÁGOS régiótól.

Na de miért is állítjuk, hogy biztonságos?

Azért, mert ezek a statisztikák olyan szélsőértéket mutatnak, ami nem jellemzi jól és valóságosan, hogy rád, mint idelátogatóra milyen és mennyi veszély leselkedik.

Erőszakos halálesetek=emberölések

Ezek az erőszakos halálesetek térben és időben nagyon jól behatárolhatóan és elkülöníthetően történnek és a legritkább esetben irányulnák a „tefélédre”. A halálesetek nagy többsége ebben a régióban a bandák közötti háborúk áldozatai közül kerül ki, amibe ha nagyon nagy peched van, akkor persze te is belekerülhetsz, de kb. annyi az esélyed rá, minthogy Magyarországon elüt egy villamos.

Az, hogy mely területek (és akár adott városnak mely része) érintett leginkább a bandaháborúkban nem titok és ha előzetesen nem is tudsz erről esetleg pontosan informálódni, az adott országban ezt már mindenki pontosan fogja tudni – és valószínűleg ezek egyébként sem azok a helyek, ahova turistaként vinne az utad.

Tehát az erőszakos halálesetek magas számát nem úgy kell elképzelni, hogy fényes nappal a forgalmas városban gépfegyverrel grasszálnak a gonoszak és aki nem tetszik nekik, vagy akin egy aranyláncot látnak azt kérdés nélkül lövik le.

gyilkossag_kozep_amerika.jpg

Egyébként azokban az országokban ahol gyakorik a lövöldözések, nagyon erős a rendőri, katonai jelenlét, ami egyrészt azt jelenti hogy nyilván van alapja, másrészt viszont biztonságban is érzed magad és ők különösen odafigyelnek, vigyáznak rád.

(Ennek egyik szélsőértéke volt, amikor Salvadorban a katonák konkrétan lekísértek minket a vízeséshez, mert azt mondták, hogy ez a folyó a két banda határvonala és néha vannak atrocitások, és így pont a tűzvonalban lennénk.)

salvador_katonak.jpg

Mindez nem jelenti azt, hogy ez a „háború” ne követelne ártatlan emberéleteket és hogy csak bűnözők esnének áldozatul, mert a helyi lakosságot azért előszeretettel terrorizálják ezek a bandák, ezért is halljuk a hírekben, hogy Salvadorból és Hondurasból sokan menekülnek Amerikába és persze rendőrök is áldozatul esnek néha.

Ez helyzet tehát a gyilkosságokkal, de nézzük tovább, mert valljuk be, a nyaralást eléggé el tudja rontani az is, ha egyszerűen kirabolnak, kizsebelnek, stb…még ha nem is annyira mintha lelőnének.

Emberrablás

A következő nagy para az ember-rablások, amikor busás váltságdíjat kérnek a szabadon bocsájtásért. Szerintem e tekintetben két tényező véd téged:

  1. Ahogy a házakba betörések sem spontán ötletek eredménye, úgy egy emberrablás is tervezést igényel, ki kell ismerni az áldozatot, tájékozódni kell az anyagi hátteréről, fel kell térképezni az útvonalait, stb…ez mind olyan dolog, amit nem nagyon tudnak megtenni egy turistával, aki néhány napig tartózkodik ott. Ha huzamosabb ideig vagy egy helyen, akkor esetleg te is célponttá válhatnál, de akkor még mindig ott van a következő pont:
  2. Ha tapasztalt utazó vagy, akkor nem fogsz kilós aranylánccal, gyémánt fülbevalóval, milliós kamerával mászkálni, ami felhívná rád a figyelmet, így nem te leszel az, akiből nagy „profitot” várhatnának.

Ez utóbbi egyébként az egyik legfontosabb utazási biztonsági jó tanács is egyben: ne légy feltűnő!

(Vagy legyél nagyon-nagyon feltűnő, de ne anyagi javakkal, hanem pl. négy gyerekkel, mert akkor bárhova mész mindenhol megáll az élet és mindenki rátok figyel, ami egy védelem is egyben.)

De összességében véve azért ez az emberrablásos dolog egyáltalán nem jellemző, legalábbis a mi egy éves utunk során semmilyen utazótól nem hallottunk semmi ilyesmit és nem csak személyesen nem, hanem a releváns facebook csoportokban sem, ahol pedig több ezer éppen úton lévő osztja meg egymással a történéseit.

Kisebb bűncselekmények, atrocitások

Ide tartozik, hogy kirabolnak, kizsebelnek, vagy akár az is ha átvágnak.

Erről nincsen konkrét statisztika, így csak a véleményünket és a benyomásunkat tudom elmondani, ami pedig szintén pozitív. Azon kívül, hogy ez emberek sokkal kedvesebbek és segítőkészebbek, mint az otthon megszokott, velünk semmi nem történt. Nem raboltak ki, nem zsebeltek ki, még egy taxis sem vágott át (max annyira, amit még észre sem vettem, de az meg belefér). A legdurvább esetünkről, ami történt velünk mexikóban itt láthatod a videot: 

 

Mivel ezekben a régiókban (kivétel egy-két helyet, amire ez nem is vonatkozik) sokkal kevesebb a turista, így nem is épült ki az „iparág” az utazók szisztematikus kifosztására. Az emberek bevételi forrásainak nem meghatározó  része származik a turistákból, így nem mint potenciális fejőtehenekre tekintenek, hanem örülnek az idelátogatónak és segítenek nekik.

Ráadásul ahol sok katona, rendőr cirkál az utakon ott azért egy zsebtolvajlásnak is valószínűleg kisebb az esélye.

Szóval mi mindenkit arra bátorítunk, hogy látogassa meg ezeket az országokat, mert óriási élményben lesz része és nem fogja megbánni. Annak érdekében, hogy így legyen, persze fontos betartani azokat az alapvető óvintézkedéseket, ami mindenkinek, minden utazás során ajánlott, de hogy mik ezek, az már egy másik poszt témája leszJ

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://4gyerekkelszepazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr3214899412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2019.06.20. 23:30:58

Costa Rica? Igen.
Panama? Igen.
A többi közép-amerikai országot még véletlenül sem.

acycloren 2019.06.21. 07:32:43

"Azért, mert ezek a statisztikák olyan szélsőértéket mutatnak, ami nem jellemzi jól és valóságosan, hogy rád, mint idelátogatóra milyen és mennyi veszély leselkedik."

Nem szélsőérték, hanem egy valóságos adat. Az, hogy veled mi történik vagy mi nem, az ezt az adatot nem cáfolja.

Rengeteg turista látogat oda, Costa Rica tele van amerikaiakkal. Mexikóban is simán el lehet lenni és nem leszel bűncselekmény áldozata. Ahogy Afganisztánban is. De az érdekes, hogy Mexikóban és a közép-amerikai országokban magasabb az emberölési ráta, mint Afganisztánban. Nyilván kartellek közti leszámolás a gyakoribb eset, de azért ha rablás áldozata lesz valaki, a fegyverekkel is könnyelműbben bánnak a helyi erők.

"az erőszakos halálesetek magas számát nem úgy kell elképzelni, hogy fényes nappal a forgalmas városban gépfegyverrel grasszálnak a gonoszak és aki nem tetszik nekik, vagy akin egy aranyláncot látnak azt kérdés nélkül lövik le" - Mondjuk Mexikóban az se kizárt, hogy fényes nappal gépfegyverrel grasszálnak a kartell tagjai. Meg a helyi rendőrség se biztos, hogy a jó oldalon áll... mondjuk a helyi rendőrfőnököt a kartell fizeti és két hét múlva már ő is őrizetben lesz egy csomó gyilkosság miatt.

Nyilván a statisztika olyan, hogy nagy számokkal dolgozik, a valószínűsége, hogy téged agyonlőnek, minimális. De többszöröse, mint a világ más részein.
Chile, Kuba, Argentína emberölési rátája van mondjuk valamennyire európai szinten, vagy kicsivel felette, mindenhol máshol durvább.

B-) 2019.06.21. 07:52:50

Mexikó nem Közép-, hanem Észak-Amerikában található. Érdemes volna tájékozódni a cikk megírása előtt (vagy közben):
hu.wikipedia.org/wiki/Mexik%C3%B3?wprov=sfla1

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2019.06.21. 12:15:05

Egy évet utazgattam latinamerikában, ebből hónapokat Közép-amerikában. Milliónyi nyugati túrista van a térségben. Az amcsiknak, meg a kanadaiaknak kb olyan Közép-amerika, mint nekünk magyaroknak Horvátország. Fillérekért, s gyorsan odalehet jutni. Szánalmas, hogy sokan még mindíg a túlkiabált, túlzottnak beállított bűnözés miatt próbálnak olvasókat, figyelmet keríteni. Az út elején én voltam az egyetlen aki itt kijelentette, hogy egy év alatt nem tudnak Dél-amerikába jutni ennyi gyerekkel. Bejött. Egy év így Közép-amerikára sem elég. Bejött. Mondjuk azt is említettem, hogy az utazás idejének kétharmada(!!!) parkoló és szállás kereséssel, kipakolással, bepakolással, takarítással, bevásárlással, mosással, főzéssel etc etc fog így telni. Az is bejött. Tehát egyértelmű, hogy egy 2 max 3 hónapos utazást sikerült prezentálni az elmúlt közel egy év alatt... Ez van. Ez is várható volt. Ezen már nem tudnak változtatni. De akik hasonlót terveznek, azok nyugodtan használhatják a józan paraszti eszüket, és tanulhatnak mások hibájából/tapasztalatából. Latin-amerika, Közép- és Dél-Amerika fantasztikus! Mindenkinek lehet ajánlani, kortól, nemtől függetlenül - kivéve a monitor elé ragadt büdös proliknak, akik nem létező veszélyeket próbálnak túlreagálni, csakhogy ne az ő lúzerkedésükre legyen terelve a figyelem. Mint látható egy nagycsaládnak sem jelentett problémát megoldalni a helyzetet biztonságban, egészségben. Innentől kezdve lehet dugót nyelni az ajvékoló proliknak.
süti beállítások módosítása