Laszlo Family Adventures

Az utazó család

Túlélni egy évet hatan egy lakóautóban

2019. január 30. 18:24 - Akuci

A legtöbb barátunknak az első kérdései mindig az összezártság és a kis hely nehézségei kapcsán adódtak. Hogy fogjátok viselni, hogy egy 1 négyzetméteres fürdőszobára lesztek hatan? Hogyha esik az eső, akkor be lesztek zárva az autóba? Mennyire lesztek önellátók, ha nem lesz rendes kemping? ...és így tovább. Most már tudom a válaszokat, és jelentem egész jól megoldottunk mindent.

 michoacan11.jpg

A fürdőszoba mérete például abszolút nem gond. Lakótelepen laktam sokáig, ott sem volt túl nagy, sőt mindig szerettem, hogy hamar bepárásodik, és meleg lesz zuhanyzás közben az egész tér. Itt ez halmozottan igaz. Az, hogy gyakorlatilag „rázuhanyozol” a wc-re, elsőre európai szemmel bizarrnak tűnhet, de például Marokkóban megszokott volt a zuhanyzó, ami eláztatta a wc-ét és a mosdót is. Mi is teljesen hozzászoktunk. Sőt, a gyerekek is minden újdonságot teljesen magukévá tettek. Be tudják kapcsolni a vízpumpát, a vízmelegítőt, a fűtést, és azt is megtanulták, hogy a lakóautóban a wc papírt a szemetesbe és nem a wc-be dobjuk (mivel ez Mexikóban is mindenhol így van, tutira nem zavarodnak össze). Apró zavaró tényező, hogy minden zuhanyzásánál ki kell pakolni az összes felaggatott törölközőt, mert különben eláztatnánk őket. 

lakoauto5.jpg

Az önellátás is jól megy. Mindössze víz és áram szükséges a teljes boldogsághoz, esetleg egy csatorna, de az eddig mindig megoldható volt másképp is…Ez persze egyáltalán nem ilyen egyszerű, Mexikóban ugyanis korántsem olyan jól felszereltek a kempingek, mint az Usában voltak. Azt gondolnánk, hogy egy dugó, egy slag és egy csatornaluk mindenhol akad, de ez nagy tévedés. Van, ahol nincs áram, van, ahol nincs csap (még ha egy folyóparton is vagyunk), csatornaleeresztő pedig szinte sehol sincs.

Az áram problematikát, (mivel egy generátor nem fért volna el és hangos is lett volna) úgy oldottuk meg, hogy a férjem felszerelt napelemeket. Minden tölthető róluk 12 V-ról ami kell, működnek a lámpáink, a szagelszívónk, és a vízpumpánk is. Ami sokáig problémát okozott, az a laptopok töltése volt, amik nem mentek 12V-ról, így vettünk egy átalakítót (invertert) is, amit Marci hozzákötött az akkumulátorunkhoz (amiből szintén vettünk egy újat, hogy sokáig bírja.) A napelemek elég áramot adnak és ha a napi termelésnél többet is fogyasztunk és így csökken az aksi töltöttsége, 4-5 napig eddig így is mindig kitartott. Persze jó, ha napos helyre állunk, és még arra is érdemes figyelni, hogy milyen irányba. Eddig még egyszer sem merítettük le teljesen, de az baj is lenne, mert akkor a víz sem jönne a csapból és a meleg befújás sem működne (hiába gázos). Ha csak napelemről működünk, akkor persze az olyan luxuscikkeket nem tudjuk használni, mint botmixer, hajszárító, mikrósütő (mivel ezeknek óriási az áramfelvétele), de ezek nélkül egész jól elvagyunk pár napig. Aztán ha van áram, rávetjük magunkat ezekre is.

A következő sarkalatos pont a víz. Ha csak ketten lennénk, akkor akár 5-6 napra is elég lenne a 110 literes víztartályunk. Mivel azonban hatan vagyunk, 4 pazarló kisgyerekkel és millió mosatlan edénnyel, ezért, egy nap alatt el tudjuk fogyasztani a vizet. Ha nagyon spórolunk, akkor úgy tudjuk a három napot kihúzni, hogy csak a középső napon zuhanyozunk, és extra víztakarékosan mosogatok, bevetve némi eldobható műanyag tányért is, ami itt ultra népszerű, gyakorlatilag a legutolsó falu legkisebb boltjában is kapható. Ekkor ugye a vizet elhasználtuk, de a szennyvíz tartályunk is megtelik. Ez két részből áll össze, a szürke víz, a zuhanyzás, és a mosogatás maradéka, gyakorlatilag kiönthető, akár magunk alá is, mert szinte alig használunk kemikáliát. A fekete tartály (wc maradéka) azonban nagyobb gondot jelent. Ha nincs egy kósza csatornafedél, akkor megfelelően elhagyott és emberek által nem látogatott helyet kell keresnünk a kieresztéshez. Mondjuk itt ez egész más, mint Európában. Ott elképzelhetetlen, hogy az út mentén kiengedjünk ilyet, de itt a földutak mentén, mélyebb árkokba általában sikerült ezt a kérdést is megoldanunk.

Az egész, ott kezdődött, hogy Amerikában vettük meg a truck campert, ami tulajdonképpen egy pickupra rárakható csigaház. Ezt az összeállítást azért választottuk, mert így a nagyon vészes útszakaszokon, a kempingben hagyhatjuk a tető részt (ami által sokkal könnyebbek, mozgékonyabbak és nem utolsósorban alacsonyabbak is vagyunk) és csak az alsó résszel tudunk furikázni. A pickupunk pedig olyan, mint egy terepjáró, magas, erős motorral, strapabíró, hátul dupla kerekekkel, melyek a vadabb földutakat is bírják. Ezzel a dupla kerékkel meg is szívtuk Mexikóban, mert az autópályán „kamionárat” kell fizetnünk, mert itt a duplakerék=kamion. Nincs kecmec, vagy kimagyarázás, a kamera figyel, a kabinban lévő emberke is mindig szemfülesen kihajol, úgyhogy marad, hogy a jóval lassabb és kanyargósabb ingyenes utakat választjuk, vagy fizetünk, mint a katonatiszt (időnként 30ft/km-t is!) Egyébként szeretünk mi a helyi utakon menni, csak amikor 3 helyett 6 óra lesz a menetidő, az időnként elkeserítő. Bár elvileg nem sietünk sehová, de ha egyszer két hely között kéne ennyit megtenni és közben nem akarunk megszállni sehol, akkor az egész napos autókázás helyett, volt, hogy a gyorsabb és kényelmesebb utat választottuk…

Szóval az Usában megvettük a kocsit, teszteltük pár hétig a helyi Nemzeti Parkokban, mi hiányzik, mik a hiányosságai és felszereltük minden fontossal. Már a kezdeti bepakolásánál problémát okozott, hogy a tárolóhelyek fele akasztósra lett kialakítva (nem tudom, ki szokott öltönnyel és akasztós blúzzal kempingezni…), tehát elmentünk egy barkácsboltba, ahol megfelelő méretű lapokat vágattunk, amikből Marci (a férjem) polcokat fabrikált. Így már mindenki kaphatott a ruháinak egy egész polcot és az egyéb cuccainak egy egész dobozt. (A gyerekeimnek még otthon mondtam, hogy mindegy mit, de csak egy doboznyi játékot hozhatnak az útra.) A fürdőszobát felszereltük tapadós akasztókkal és vettünk mágnescsíkot a tükrösszekrény ajtajára. Ez utóbbi egyáltalán nem működött, a szekrény rendre kinyílt és az egész tartalma a földön landolt, így azóta pár gumipókkal rögzítjük.

Az út során további „elfekvő” tárolóhelyeket fedeztünk fel, például a két fiók közötti területet, amit Marci az egyik ezermester kempingtulajdonossal kivágott, hozzátoldott, és egy új polccal egészített ki.

goldie1.jpg

Lassan minden négyzetcentimétert felhasználunk, már a fiók mögött is vannak elfekvő esőkabátok, a polcok alatti részen pedig a hidegebb időkre való mellények. A ruhák egész szépen megoldódtak, a konyha nagyobb izgalomnak bizonyult, de aztán azt is sikerült szépen elrendezni. Ha nagyobb bevásárlást teszünk (kb minden héten), akkor minden polcunk dugig telik és majd kidurran, de aztán lassan feléljük a készleteket, és minden kezdődhet elölről.

20181223_104256.jpg

A hűtőnk meglepően nagy, és még mélyhűtőnk is van! Maga a koncepciója pedig díjnyertes, szemben a többi camperes utazó hűtőjével, amelyek sokszor csak a saját áramukkal működnek. A miénk ellenben gázról működik (van 2 palackunk), tehát nem függünk az áramellátástól), de ha mégis egy kis árammal áld meg a sors, akkor átkapcsolható áramra.

goldie2a.jpg

Sok kocsiban nincs fűtés, a miénkben azonban ez is van (gázzal), ez azért fontos, mert a hátul kinyitható sátor miatt (ahol a 2 középső gyerek alszik) nagyon megérezzük a kinti levegő hőmérsékletének változását. Elég nehéz is kifűteni a sátort (ahol mindig a leghidegebb van), és a hőmérsékletkülönbség miatt éjjel lecsapódik belül a falain és a tetején a pára. Reggelre van, hogy egy kis csöpögésre ébrednek a lányok…Ez ellen már sok mindent próbáltunk tenni, először azt hittük kintről ázik, úgyhogy egy anyaggal újra impregnáltuk a varrások mentén. Aztán vettünk egy hősugárzót, amit egyenesen oda akasztottunk fel, de aztán ez nem működött, főleg azért, mert a legtöbb helyen nem volt hozzá elég áram. Gondolkodtunk a páraelszívón is, de aztán feladtuk. Egyrészt már nem férne el több kütyü, másrészt, ahogy egyre melegebb helyekre megyünk, úgy egyre kisebb probléma az ázás, mert kisebb a hőmérséklet különbség kint és bent, még ha fűtünk, akkor is. Baja California után a Selva Lancadona (Langadón dzsungel) Chiapas államban az első hely, ahol végre megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy be se kapcsoljuk a fűtést. Ugyan óriási a páratartalom, de nagyon meleg is van, és így végre egy takaróval sem fázunk. A vicces az, hogy a helyieknek ez a hideg tél ( 30 fok körül), kíváncsi lennék milyen lehet itt a nyár (márciustól májusig)?

Átlagban 3-4 éjszakánként állunk tovább, ilyenkor mindent össze kell pakolni és rögzíteni. A kezdeti millió cucc pakolását azzal könnyítettük meg, hogy vettünk egy csomagtartószerűséget, ami hátul lóg ki a kocsiból. Persze ezzel is volt gondunk. Először túl alacsonyan volt, és így minden huppanónál leért, azóta Marci a camper hátához rögzítette két kötéllel.

lakoauto6.jpg

Ide rakjuk be a „kerti bútor szettet”, vagyis a kempingszékekkel, némi szerszámot, homokozójátékokat, lavórokat és egy szúnyoghálós sátrat, amit csak étkezésre használunk néha. A nagyobb dolgokat, 1 nagy bőröndöt, két kerti nyugágyat és a kempingasztalt bentre kell bepakolni. A nagy bőröndöt ugyanis nem sikerült felszámolni, sajnos egy évre nem tudtam olyan kevés cipőt hozni hatunknak, hogy elférjen a kocsin belül. Így aztán a bőrönd tele van a cipőinkkel, ha megérkezünk valahova, kirakjuk a kocsi mellé, és ott várja, amíg szükség lesz rá. Persze 90%-ban strandpapucsot használunk, de néha szükség van a sportcipőkre vagy a túraszandálokra is (bakancsot és gumicsizmát szerencsére nem hoztunk, nem is kellett volna eddig sehová). A nagyobb cuccok bepakolásán túl a fürdőszobában minden mozdíthatót be kell tuszkolni a mosdókagylóba, mert útközben leröpülnének. A törölközőket le kell szedni és az ágyra hajítani, mert szintén a földön landolnak, ha nem figyelünk rájuk. A dobozokat az ágyon kiékelve a matracokkal kell elrendezni, minden konyhai eszközt szekrényekbe kell pakolni és gondosan lezárni a szekrények ajtaját, ami szerencsére csak egy gombnyomás. A hátsó sátrat természetesen be kell hajtani, az ágyneműt leszedni, matracot összehajtani…Ez csak a belső, ez az én dolgom. Közben Marci kint intézi a dolgokat, összeszedi az kábeleket, megtölti vízzel a tankot (folyamatosan nem tudunk rácsatlakozni, mert a nyomás túl kicsi, ezért időnként töltjük fel), kiengedi a szennyvizünket (már ha van csatorna), majd minden külső rekeszt lezár. Persze mindennek megvolt a maga tanulópénze. Én már műanyag poharakban utazom, mert a két „luxuscikkünk” a borospoharaink az első utunk során törtek ripityára, Marci pedig extramód ügyel a tárolók zárására, mert Baja Californián az egyik földút rázódása közepett elhagytuk a szennyvíz elvezető csövünket, amit aztán több hét után tudtunk csak Amazonról pótolni.  

Ha lerakjuk a tetőnket, akkor ez újabb negyed órás művelet az indulásig. A campert a négy lábán magasra emeljük egy távirányítóval (a lábak külön-külön is mozgathatók), aztán a truckkal alá tolat Marci, ezzel centizgetni kell, hogy pontosan illeszkedjen, majd csatlakoztatjuk a vezetéket, hogy a hátsó világítást a camper érzékelje, aztán ráeresztjük a campert a lábak felhúzásával és rögzítjük 4 ponton az autóhoz. Ha leszedtük a tetőt, akkor a csomagtartót is ekkor kell újra rögzíteni, mert az a truck hátsójába fut bele a csöve.

Minden indulás és pakolás rutinszerűvé vált és felgyorsult, már nem kell szólnunk egymásnak, mindenki teszi a dolgát, és pikkpakk tovább indulunk. A hibák is egyre ritkábbak, és ha mégis, Marci mindent újra megszerel. A gyerekek tökéletesen alkalmazkodtak az utazó életmódhoz. Ha kirándulunk, azt mondják megyünk „haza”. És valóban, ez most az otthonunk, amit nagyon megszerettünk és minden zegét-zugát jól kiismertük. Az otthonunk ott van most, ahol leparkoljuk.

 Ha érdekelnek további lakóautós élményeink Közép és Dél-Amerikában, akkor iratkozz fel a blogomra vagy a youtube csatornánkra és kövess minket facebookon!! 

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://4gyerekkelszepazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr8414563110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2019.01.31. 07:09:03

Anno hatan korbejartuk Europat egy lakoautoval. Kb 30 nap.
Legnagyobb elmeny volt! Barmikor belevagnek egy ilyen utba. Hajra csak igy tovabb!

darlacko 2019.01.31. 08:43:24

Kaliforniában meg más délebbi amerikai tagállamokban emberek az egész életüket leélik ilyen RV home-okban, sőt, ahol magasak a lakbérek (Los Angeles, San Francisco), ott akár dolgozó emberek is az autójukban (nem csak lakókocsi, hanem személyautó vagy mikrobusz vagy egyterű) élnek. Váltanak egy bérletet egy 24 órás konditeremláncba és így bármikor tudnak bármelyik egységbe menni tusolni, kaksizni, telefont tölteni, szaunázni, gyúrni, a ruháikat meg coin laundry-ban mossák. Ez csak Magyarországról nézve tűnhet furcsának. Gyorséttermekben, benzinkúton ingyen használnak WC-t. Én simán le tudnám élni az életemet egy ilyen lakóautóban, ha a lakhelye klímája megengedi.

hire.eu 2019.01.31. 09:05:04

Ez most egy nyaralás vagy a gyerekek bele vannak kényszerítve egy ilyen életmódba?

exterminador 2019.01.31. 09:40:27

Hát, én Mexikót messziről elkerülném, de ti tudjátok.

pangea 2019.01.31. 09:41:21

Mexikóban autoval?! Minket Chiapasban tobbszor próbáltak útonállók kifosztani, en biztos nem megyek oda tobbet, amig nem javul a helyzet.

hhh. 2019.01.31. 10:22:23

Gecc. Ilyen kis autóban ilyen nagy kupit... + egy bőrönd cipő. Hát, grat.

2019.01.31. 10:43:12

@pangea: ráadásul végigmennek lefele egész Dél-Amerikán. Fehér, pénzesnek tűnő család, csinos fehér asszonyka, plusz a dél-amerikai hadiállapotos országok, én sejtem, mi lesz a vége.

mkristóf 2019.01.31. 11:18:44

Nagyon klassz az autó a lakórésszel! További sok sikert kívánok!

kvp 2019.01.31. 11:31:22

Ez a pickup-os lakoauto betet egy eleg erdekes otlet, es foleg azoknak jo, akik a teherautot a lepakolas utan hasznalni szeretnek, pl. vandorlo mezogazdasagi idenymunkasoknak. Hasonlo koncepciot kovet a pickup-os utanfutos rendszer is, ahol nyerges potkocsikent van raakasztva a pickup-ra a lakresz. Abbol mar letezik rendes lakokontener meretu is, ami sokkal kenyelmesebb es az usa deli allamaiban latni sokat belole, es van loszallito + lakokocsi kiepitesu valtozata is. Hatranya, hogy nem annyira terepjaro mint ez a megoldas. Az osszes tobbi hagyomanyos vontatott vagy buszba/kisteherautoba integralt lakokocsi/lakoauto is mind a terepjarokepessegeken verzik el. Azok jellemzoen europai vagy eszakamerikai, betonuton elerheto uticelok eseten jok.

Az allando elpakolas ellen egyebkent letezik jo modszer, ugy kell rogziteni a felakasztott dolgokat hogy ne essenek le. Vannak gyorszaras akasztok (mint a porazokon, hevedereken levo rogzitok), amikre ha akasztofullel rendelkezo torulkozo kerul, akkor csak a rugos nyelvet benyomva fog lejonni. Ilyen fulet mindenre lehet varrni, meg ruhakra is. (sok kabaton alapbol van) A masik az ontapados tepozar, ami meglepoen jo rogzitesi megoldas tud lenni. A vitorlashajos felszerelesek nagyon jol tudnak jonni terepjaro lakokocsikban is, ott azt is megoldottak, hogy a kint hagyott konyhai eszkozok se mozduljanak el meg nagyobb tengeri viharban sem, koszonhetoen a magas racsos oldalu rekeszes polcoknak. Ilyeneket utolag is fel lehet furni par csavarral.

ps: Guatemala es Kolumbia kozott viszont szerintem csak fizetos autopalyan es szinte megallas nelkul szabad athatjatni, lehetoleg hasonlo utazokkal konvojban. Perutol mar nyugottabb a helyzet es ott le lehet jutni a Tuzfoldig is, ha nem megy az ember olyan helyre ahol nincs civilizacio vagy eppen fegyveres politikai atmenet zajlik (nehol mar evtizedek ota). Brazilia fele eszakrol viszont csak Venezuelan at visz ut, ami ujabban eleg necces.

zuulululu 2019.01.31. 12:48:47

@Kolompár Magneto: "Fehér, pénzesnek tűnő család, csinos fehér asszonyka, plusz a dél-amerikai hadiállapotos országok, én sejtem, mi lesz a vége. "

Fasza.....

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2019.01.31. 13:15:14

Aprolekos tovabba dog unalmas leiras a lakoauto mukodeserol, funkcioirol, napi rutinrol, egyszo sem esik arrol, hogy ez mikent befolyasolja a gyerekek életét?! Mikor jarnak és hova iskolaba? Ebbe a nomad eletmodba bele lettel kenyszeritve. Eselyuk sincs. Szegenyek a szuleik, Szegenyek és alul edukaltak lesznek a gyerekek is. Ez csak egy vélemény. Ha a szuloknek ez volt az eletceljuk nem biztos, hogy ez jó start a rakas gyerekeiknek. De lehet tevedek. A YouTube baromkodas nem hozza vissza az elvesztegetett eveket..

2019.01.31. 13:23:47

@Chaoyang: nyilván ki lettek véve a suliból egy évre.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2019.01.31. 13:44:22

@Kolompár Magneto: mik ok? , a Polgar testverek? Mire tanit ez a veszelyekkel és lemondassal teli ut?

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.01.31. 13:58:03

@hhh.: a "bőrönd cipő" elsőre soknak tűnhet, de ha 6 emberre fejenként egy papucsot, egy könnyű cipőt és egy túrabakancsot számolok, az 18 pár lábbeli. Máris jókora kupacnál járunk.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.01.31. 14:00:26

Én is belevágnék egy ilyen túrába, a könnyebbség annyi, hogy mi a párommal ketten lennénk. Érdekes az autó kialakítása, még próbálom emészteni. Értem, hogy jó ha le lehet dobni a lakórészt, de ez azt jelenti, hogy ez még a lakóautó kategórián belül is kompromisszum. Azt hiszem kettőnknek és a normál lakóautó+robogó párosítást választanám.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.01.31. 14:10:31

@Chaoyang: @Kolompár Magneto: Na mondjuk a magyar iskolából való hiányzás nem biztos, hogy negatív dolog. Aztán meg "vesztenek" egy évet, na és? Addig megtanulnak tábortüzet rakni, segítenek gázpalackon főzni, pakolni, takarítani, barkácsolni, autót szerelni, világot látnak, stb. Aztán majd ráérnek a lepantói béke dátumát, a kovalens kötést, gráfelméletet meg hasonló "hasznos" dolgokat magolni... Mondjuk ezután az út után nem lesz könnyű betolni őket az iskola kapuján!

zuulululu 2019.01.31. 15:34:10

@UtazóTódi: "Aztán majd ráérnek a lepantói béke dátumát, a kovalens kötést, gráfelméletet meg hasonló "hasznos" dolgokat magolni... "

EZ JO :DDD

martineden 2019.01.31. 15:45:46

Hajra,menjetek csak! Nem kell a fanyalgokra hallgatni,egyik embernek ez,masiknak mas tetszik.Az ilyen koru gyerekek pedig nagyon is elvezik,h egesz nap egyutt a csalad.Eletre szolo elmeny lesz nekik.

darlacko 2019.01.31. 15:54:19

@UtazóTódi: van ismerős család, akik egy évet utazgattak a világban és az egyke gyerekük utána kínszenvedésként élte meg az iskolába visszatérést. Nem magyar családról van szó és az apuka nagyon menő mérnök egyébként. A gyerek is rendben lesz, ki fogják küldeni amerikai egyetemre és lesz belőle valami orvos vagy mérnök, de neki már egy hagyományos iskola unalmas, ingerszegény.

@Chaoyang: mondjum azért rólad se lehet azt mondani, hogy annyira kimaxoltad az "edukációt", aztán valahogy csak megélsz egy harmadik világbeli mentalitással bíró országban abból, hogy van egy megfelelő útleveled meg europid rasszba tartozol. Mert valljuk be, más nem nagyon van a tarsolyodban. Egy fejlett, fehérek lakta országban te hamburgereket forgathatnál csak.

darlacko 2019.01.31. 16:10:36

@Kolompár Magneto: Salvador, Honduras, Guatemala, Nicaragua, Venezuela, Kolumbia, Brazília... A világnak az a része nem túl biztonságos. De Mexikót is említhetnénk, ott több ember hal meg évente az erőszakhullám miatt békeidőben, mint a világ más tájain forró háborús konfliktusokban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2019.02.01. 05:40:19

@darlacko: Maan, fingod nincs semmirol. Magyarorszagon sosem kellett dolgozzak. Sosem.

darlacko 2019.02.01. 09:54:17

@Chaoyang: az, hogy "edukálatlan" embereknek nem feltétlenül kell dolgozni, az nem újdonság. Az, hogy nem dolgoztál soha, az nem jelenti, hogy rohadtul iskolázott lennél.

Én is jártam a te cipődben már diploma utan, bele tudtam ülni a tutiba, csak meguntam, a here életmódot és inkább visszamentem dolgozni, olyan területre, amit szeretek csinálni.

Engem nem zavar, hogy mindenféle iskolai végzettség nélkül milliomos lehet valaki, csak az a vicces, amikor egy ilyen kioktat másokat, hogy mit meg hogy kellene meg nem kellene az edukáció terén csinálniuk.
Te az iskolai végzettség és munka nélküli életművészkedésről adj csak tanácsokat. Szerintem az is érdekes lenne. Csak hát te sose ezt teszed.

Akuci 2019.02.02. 00:47:44

@Burgermeister: Köszönjük! Európa is szuper lehetett! Tényleg nagyon élvezzük minden pillanatát!

Akuci 2019.02.02. 00:50:21

@pangea: Szia! Mikor voltatok arra? Nekünk szerencsére nem volt semmi gondunk. Egyetlen útvonalról írták chiapasban (San Cristobal és Palneque között), hogy ott zargattak turistákat, de azokat is inkább éjszaka, mi pedig nem utaztunk soha éjszaka.

Akuci 2019.02.02. 00:51:49

@martineden: Köszönjük! Tényleg nagyon jó és örök élmény mindannyiunknak. Ennyi időt otthon elképzelhetetlen lenne együtt tölteni!

Akuci 2019.02.02. 00:55:52

@UtazóTódi: Szia! Mi ezt a "ledobós" truck camper fajtát elsősorban az utak állapota miatt választottuk, mert így ez egy dzsip. Ha olyan helyre mentek, ahol nem olyan rosszak az utak, akkor nyilván ez felesleges. Meg persze ketten mobilabbak vagytok, kicsit "kiugorhattok" a lakóautóból egy tetszőleges szállásra pár napra. Nekünk ennyi gyerekkel ez mennyei, hogy nem kell pakolásznom minden új helyen. De a kompromisszum részét nem érzem, mert nem kisebb, mint egy lakóautó.

Akuci 2019.02.02. 01:03:16

@Chaoyang: Ez a poszt nem a gyerekek oktatásáról szól, hanem a lakóautónk használatáról. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan oktatjuk a gyerekeket, vagy hogyan és mennyi időre vettük ki őket az iskolából, arról is fogok majd írni egy posztot.
Örülök, ha szerinted minden más gyerek önként jár otthon iskolába, nem azért, mert a szülei "belekényszerítik"... és igen, én döntöttem el a férjemmel, és nem kértem engedélyt a 4 és 6 évestől, hogy szeretnének-e egy éven keresztül világot látni és új dolgokat megismerni, nem mellesleg meleg és szép környezetben a családjukkal együtt...

Akuci 2019.02.02. 01:08:35

@kvp: Szia! Köszi az ötleteket a pakolással kapcsolatban, utána nézünk majd! Egyébként idén "csak" júliusig utazunk, és mivel Mexikót elég hosszan jártuk be, most már látjuk, hogy az eredeti terv útvonala rövidül, mert tuti, hogy nem jutunk le Argentínáig. Most Kolumbia, Ecuador, vagy Peru tűnik valószínű végcélnak!:-)

pangea 2019.02.03. 13:36:59

@Akuci: Pont ott. Fényes nappal tobb utonallo csoport is volt. Az elso penzt kert, es falu kozepen, a rendőrök nyugodtan sétálgattak. Tobb oras sor alakult ki. A kovetkezo egy fegyveres indian felkelő csoport volt, akik körbevettek minket, a fákról is lógtak fegyverekkel, ok is penzt kertek. A harmadik csoport mar Palenquehez kozel volt; teljesen lezárták az utat torlaszokkal, es órákig nem engedtek tovabb. En addigra mar eleg beteg voltam, es kértük oket, hogy engedjék at legalabb a gyerekeket es betegeket, de nagyon fenyegetően leptek fel. Ejfel utan engedtek tovabb a kocsisort. Eletem legrosszabb élménye volt, nemcsak fizikailag, hanem lelkieleg. Itt mi Európában nem vagyunk hozzászokva ehhez, mert ha barki beprobalkozna ilyesmivel, a rendőrség fel oran belul lecsukna oket. Mexikóban viszont nem véd meg senki, a rendőrök megkapják a jattot a pénzből, amit beszednek.

Mexikóváros-Teotihuakan vonalon is eleg necces volt, de azt majd legkozelebb. Szoval nekem soha tobbet Mexikó, max a yucatan félsziget.

HussarX 2019.02.04. 17:31:23

Eszméletlenül drukkolok, hogy életre szóló élményekkel telve gyertek majd haza, úgy veszem ki, eddig minden szuperül alakult! Ha már "camper truck", lehet soha nem meséltem, mert nem került szóba, de még a malibui lófarmon 5 évig éltem egy "fifth wheel" típusú lakó utánfutóban, ami persze sokkal nagyobb és kényelmesebb, de azért van fogalmam a gázos hűtős, napelemes, generátoros és az éjszaka nincsen senki 2 km-es körzetben érzésről, és tényleg nagyon jó tud lenni :) Kisebb, néhány államon átvezető utakat mi is megtettünk haverokkal egy szakadt, 20-25 éves "camper-truck" kombóban, főleg LA és a Grand Kanyon közt, de azok az utak jellemzően úgy néztek ki hogy éjjel nappal vezettem, a többiek hátul söröztek és aludtak, úgy, hogy egyikük mindig előre jött engem is szórakoztatni...

Így gyerekekkel persze teljesen más utazni, le a kalappal! Mi legfeljebb sátorozni hordjuk a gyerkőket, belföldre vagy az Adriára, eszméletlen, hogy mivel csak kis 3-4 személyes sátrakat viszünk, szinte sajnálnak bennünket a nyugat-európai lakóautó csoda tulajok, itt nem is láttam még az odaát annyira elterjedt camper truck verziót. Az egyik olasz kempingben nem akarták elhinni, hogy egy család vagyunk mind a heten, két placcot akartak vetetni velünk, de mikor megmutattuk, hogy mind az 5 gyerek egyforma vezetéknevű, csak beengedték a T4-et és hetünket egy helyre. Szóval mi is felcuccoljuk a Transportert plafonig, amikor mind a heten útra kelünk sátrakkal, kis hűtővel etc., de nincs is semmi más az életünkben, ami ehhez fogható élményeket adhatna a családnak. A Zója és a Milán valamikor a következő csatakiáltással rohant neki az éppen aktuális vízpartnak minden megérkezés után, szóval én is ezzel a buzdítással búcsúzom most: "Kalandra fel!" -- És persze, jelentkezz be minél sűrűbben, hogy kicsit osztozhassunk a boldogságotokban :)

Akuci 2019.02.08. 15:43:19

@HussarX: Olyan jó, hogy nektek is így bejött a sátrazás! Nekünk is mindig nagyon tetszett, és a gyerekek is imádták. Nem véletlen, hogy eljöttünk most hosszabban. Lekopogom, de tényleg a szerencse csillaga követ minket, és minden úgy alakul, ahogy a legszebb álmaimban sem gondoltam volna! Otthonról ez olyan távoli és irreális, de itt egész sok hosszan utazóval találkozunk. Mondjuk a korosztály inkább a kirepült gyerekek utáni, 60-as korosztály, vagy a gyerek nélküli fiatalabbak. Érdekes módon sokkal több a kutyás, mint a gyerekes. Truck camperből itt sincs olyan sok, de megéri ez, mert így oda is eljutunk, ahova a sima lakóautós nem tud. Írok majd sokat, instán pedig minden nap feldobunk egy képet! Sok puszi mindnyájatoknak!!
süti beállítások módosítása